26.02.2020

Ny filmsnutt om frykt og angst

For en tid tilbake lanserte vi i NFKT en norsk versjon av en islandsk filmsnutt om det å ha det vanskelig, og å få hjelp. Filmen ble så godt tatt imot at vi nå har lansert den neste i rekken.

Hele dette filmeventyret startet med at Solveig Kristjansdottir, som er klinisk psykolog for barn og ungdom i førstelinjen på Island, følte at de trengte noen hjelpemidler i arbeidet med barn og unge. Sammen med kollega, Alda Ingibergsdottir, laget hun dermed denne første filmen som vi i NFKT syntes var så bra at vi fikk den oversatt til norsk og lanserte på nettsiden vår i september i fjor. Filmen ble brukt aktivt på Island, spesielt på ungdomsskoletrinnene, og handlet om hvordan man kan få hjelp hvis man har det vondt og vanskelig. Også her i Norge har den blitt mye sett og brukt siden lansering, så vi har holdt et øye med hva islendingene har gjort videre.

Neste i rekken

Kristjansdottir så nemlig fort at dette var et nyttig verktøy, og bestemte seg for å lage flere slike snutter om andre temaer. Den neste i rekken, som vi nå har fått oversatt og dubbet til norsk, handler om angst, og om det at frykt og angst er naturlige følelser som vi ikke nødvendigvis skal unngå, men kanskje heller prøve å bli kjent med. – I filmen snakker vi om «fight-or-flight» responsen i kroppen, og vi snakker om det å være til stede i egne følelser, mindfullness, selv når det er en følelse som frykt, forteller Kristjansdottir.

En lett tone

Filmsnutten er animert, og animatøren er en som til vanlig bruker streken sin til å lage komikk. Den islandske stemmen i filmen er også lest inn av en kjent islandsk komiker. – Mye psykoedukasjonsmateriale er tungt og kjedelig. Vi ønsket å holde en lett og litt humoristisk tone. Nå er filmen vist på alle ungdomsskolene på Island, og vi ser at budskapet blir tatt bedre imot enn om en terapeut bare skulle stått og snakket om det samme. Med en film blir budskapet sittende lengre hos elevene, og dette er også en type film som ungdommen kan gå tilbake til og ta fram hvis de har tunge dager. På norsk er denne filmen, som den forrige, blitt lest inn av Kjersti Elvik, også hun kjent for en lettere og mer humoristisk stil.

Filmene er laget med en målgruppe på 13-18 år, men den er lettfattelig og passer til «alle». Hvis du vil se filmsnutten, for egen del, eller for å bruke den til å vise fram til for eksempel pasienter eller elever, kan du finne den her.

 

Tilbake til topp