30.06.2021

Depresjonsappen ver 2.0

I 2015 fikk Torbjørn Tvedten ideen til en mobilapp for å hjelpe personer som slet med symptomer på depresjon. Nå viser det seg at lanseringen i 2018 bare var starten på eventyret.

– Depresjonsappen har vært jevnlig i bruk siden oppstarten, og i snitt har vi rundt 450 brukere hver måned, forteller mannen bak appen, Torbjørn Tvedten, som er psykiater og jobber ved senter for terapi og veiledning i Skien. – Jeg har imidlertid lenge sett på ulike forbedringsaspekter ved appen, blant annet fordi flere av brukerne unnlater å gjennomføre opplegget. Manglende gjennomføringsevne og motivasjon er jo et kjent problem ved depresjon. Jeg kom derfor fram til at jeg enten måtte legge ned arbeidet med appen, eller så måtte jeg ta drastiske steg for å utvikle den til et helt nytt nivå.

Satser stort

Tvedten valgte det siste. – Jeg tok kontakt med Axel Holene som tidvis var involvert i testing og ulike stadier da vi først utviklet Depresjonsappen. Han ville være med videre, og nå satser vi stort. Holene er sivilingeniør i kjemi av utdannelse, og har drevet med flere oppstartsfirmaer tidligere. Nå har han og Tvedten startet selskapet Fourth Wave Therapeutics med Holene som daglig leder, for å videreutvikle appen. – Denne appen fyller et enormt gap som vi vet eksisterer, påpeker Holene. – Vi vet at mange går lenge med symptomer på depresjon uten å få hjelp, og så mye som 87% av dem som har symptomer på depresjon tar aldri kontakt med helsevesenet for dette. Det er dessverre også sånn at fordi det er et mangelfullt tilbud til denne gruppen, kan veien videre være vanskelig for dem som ønsker hjelp. Dette er selvfølgelig en utfordring for helsen og livskvaliteten til den enkelte, men i tillegg er det ikke til å stikke under en stol at det er et personlig og samfunnsøkonomisk problem. Det er jo ikke sånn at man går fra å være fullt ut produktiv til å være sykemeldt fra en dag til en annen. Her snakker vi om problemer som kan påvirke den enkeltes produktivitet, så vel som livskvalitet, i lang tid, også før det «slår dem helt ut».

Et internasjonalt behov

Situasjonen Holene beskriver er godt kjent i Norge, men det er dessverre ikke et mindre problem i andre land. – I mange land finnes ikke tilbud for personer som sliter med depresjon, eller det finnes bare et tilbud i det private, noe som for mange gjør det økonomisk utenfor rekkevidde å få hjelp. Derfor ser vi at det både i Norge, og internasjonalt, er et stort behov for et lavterskeltilbud med høy kvalitet, som også skalerer godt. Det har skjedd mye innen teknologiutvikling de siste årene som ikke er kommet terapeutiske verktøy til gode – enda, sier Holene med et lurt smil.

 

Individuelt tilpasset

Med det sagt er det åpenbart at Fourth Wave Therapeutics og Depresjonsappen, muligens med et annet navn i fremtiden, har ambisjoner om å satse internasjonalt og ha i hvert fall engelsk som språk i tillegg til norsk. Men ambisjonene stopper ikke der. – Jeg har lenge sett på at vi i større grad trenger å videreutvikle appen til å blant annet gi individuelt tilpassede motiverende oppmuntringer og belønninger underveis, og generelt tilpasse oppgavene bedre til den enkelte brukeren, påpeker Tvedten. – På den måten kan vi gi bedre hjelp til flere, og flere vil være i stand til å gjennomføre lavterskeltilbudet og få god hjelp av det. Vi ser også på muligheten for å bygge opp et team av behandlere som kan bistå brukere i forbindelse med programmet, og appen vil dessuten påpeke overfor brukeren når vedkommende bør søke hjelp i helsevesenet i tilfeller der det viser seg å være behov for det.

Søker samarbeidspartnere

Teamet bak appen har med andre ord store ambisjoner, og det er mye som skal gjøres innen de håper å lansere den nye versjon av appen internasjonalt i 2022. Derfor trenger de hjelp. – Ja, nå har vi kommet til et stadium der vi ser oss rundt etter samarbeidspartnere på flere nivå, forteller Holene. – Er du psykolog, psykiater, sykepleier eller annen relevant fagperson som ønsker å være med på denne reisen, ta gjerne kontakt med Holene på axel@4wave.co. I tillegg til den terapeutisk-faglige utviklingen, er vi også på utkikk etter samarbeidspartnere når det gjelder finansiering og andre sider av driften, så her er det flere muligheter til å være med på eventyret, avslutter han.

Tilbake til topp