Videreutdanningen gir faglig kompetanse i kognitiv terapi ved lavterskeltilbudet Rask psykisk helsehjelp. Det er et kommunalt behandlingstilbud for personer over 16 år som søker hjelp for depresjon, angstlidelser, søvnproblemer og/eller begynnende rusmiddelproblemer.
Bakgrunn
Rask psykisk Helsehjelp (RPH) ble etablert som et pilotforsøk av Helsedirektoratet i 2012. Pilotforsøket ble evaluert av Folkehelseinstituttet, og evalueringen viste at RPH fungerer etter målsetningen om å være et lavterskeltilbud som øker tilgangen på evidensbasert behandling.
Evalueringsrapporten fra folkehelseinstituttet (FHI) er tilgjengelig her
Se også den randomiserte, kontrollerte studien på effekten av Rask Psykisk Helsehjelp
Rask psykisk helsehjelp er nå et tilbud i over 60 kommuner/bydeler.
Se oversikt over kommunene som tilbyr Rask psykisk helsehjelp her.
Det er et nasjonalt mål at helsetjenestene skal bli mer kunnskapsbaserte. Det er behov for utbygging og spredning av kommunale tilbud til personer med milde- til moderate psykiske helseplager. Kommunene er helt sentrale for å lykkes på rus- og psykisk helsefeltet. Det er et helsepolitisk mål at det etableres flere lavterskeltiltak etter modell av Rask psykisk helsehjelp, og økt tilgjengelighet for kunnskapsbasert behandling for befolkningen. Du kan lese mer om Helsedirektoratets støtteordning for Rask psykisk helsehjelp her.
Kjennetegn på Rask psykisk helsehjelp-modellen
Hjelpen gis av tverrfaglige team, og det er psykolog tilknyttet hvert team. Tilbudet baserer seg på kognitiv terapi, og følger en trappetrinns-modell. Første trinn kan være veiledning i forbindelse med bruk av selvhjelpsmateriell, for eksempel veiledet selvhjelp via nettbaserte kurs. De neste trinnene kan bestå av telefonkonsultasjon, gruppetilbud i form av mestringskurs eller mer tradisjonell samtaleterapi av relativt kort varighet.
Alle som jobber med rask psykisk helsehjelp har gjennomført en videreutdanning i kognitiv terapi i regi av Norsk forening for kognitiv terapi. Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) arrangerer nasjonale og regionale nettverkssamlinger som en videreføring av opplæringen.
Lett tilgjengelig og uten henvisning
Målet med Rask psykisk helsehjelp er å øke andelen av personer med psykiske lidelser som søker og mottar profesjonell hjelp. Behandlingen skal redusere symptomene og styrke funksjon og livskvalitet. Hjelpen skal være lett tilgjengelig, gratis, og det kreves ikke legehenvisning. Det er imidlertid viktig med tett samarbeid med fastlege og øvrige relevante instanser.
Britisk modell
Rask psykisk helsehjelp er bygd på den britiske modellen IAPT (Improving Access to Psychological Therapies). I Storbritannia er IAPT en nasjonal satsning for å gjøre behandling av angst og depresjon raskt tilgjengelig for befolkningen, og resultatene har vært gode. Du kan lese om IAPT her.
Eksamen
Eksamen går over 2 timer. Fremmedspråklige og personer med lese- og skrivevansker kan få tre timer. Eksamen består av fire oppgaver som skal besvares. Dersom kandidaten ikke består eksamen første gang, får man mulighet til å gå opp til ny eksamen en gang til.