30.09.2021

En psykotisk håndbok

Ole MAA (i midten) har med seg Kevin Vadsten (t.v.) og Xander Crook (t.h.) på scenen i forestillingen En psykotisk håndbok. Foto: Tine Dyrkorn

Ole MAA er en suksessfull musiker og underholder som skinner på scenen. Sånn har det ikke alltid vært. Nå har han tatt de tunge årene med til scenen, med forestillingen «En psykotisk håndbok».

– Jeg sto på scenen og skinte. Bare det at jeg ikke skinte. Ole MAA forteller om tiden da alt begynte, både karriereveien og sykdommen. Han sto på scenen i skolerevyen på videregående, noe han hadde drømt om lenge. Det var fantastisk. Men likevel var det noe som skurret. Han visste det ikke da, men det var starten på flere år med depresjoner og maniske perioder, til det hele kulminerte da han ble psykotisk, og innlagt, i en alder av 26. – Jeg hadde aldri bedt om hjelp før det. Jeg følte ikke at jeg kunne bry de rundt meg, forteller MAA om de tøffe årene. – Men så ble jeg lagt inn tre ganger i løpet av et år, og fikk diagnosen bipolar.

Livet i balanse

Nå har MAA levd de siste ti årene «i balanse», som han sier. – Jeg har selvfølgelig bedre dager og dårligere dager som alle andre, men jeg har lært meg å takle vonde følelser på en helt annen og mye bedre måte enn jeg gjorde tidligere. Jeg bruker også en medisin som fungerer for meg, og ikke minst er jeg på en helt annen plass i livet. Den gangen var nok ikke artistlivet, med reising, sene kvelder, lett tilgjengelig alkohol og et evig press om å prestere, det beste for meg. I dag vet MAA hvordan han skal håndtere dette, og han jobber aktivt som musiker på blant annet Latter og Stand-up Norge. I tillegg har han tidligere samarbeidet med artister som Karpe, Jaa9 & OnklP, Madcon og i de senere år også jobbet med utenlandske artister fra både Marokko og Vietnam

Et ønske om å formidle

Nå har MAA kombinert fortid og nåtid når han har tatt med seg den tøffe tiden til scenen i forestillingen «En psykotisk håndbok». – Det har vært en tøff prosess å dypdykke i disse vanskelige følelsene og dele med flere mennesker i forbindelse med å skrive manus, lage musikk og sette opp forestillingen. Og selvfølgelig å utføre den på scenen, men det har vært verdt det. For når han utleverer seg selv på denne måten, gjennom tekst, stemninger, lys og lyd, på en måte som griper tak i publikum, ikke bare på det intellektuelle nivået, men også på et dypere emosjonelt nivå, har han en grunn til det. – Jeg vet ikke om det er mulig å forstå hvordan det er å være depressiv, manisk eller psykotisk uten å ha vært der selv. Jeg ønsker likevel å formidle noe som forhåpentligvis kan gi folk et innblikk. Og ikke minst vil jeg fortelle at det er mulig å ha en sånn diagnose, og å ha gått gjennom en tøff periode som jeg gjorde, og likevel fungere helt fint og stå med begge bena godt plantet på jorda.

Etterspør åpenhet

Det er et alvorlig tema MAA tar opp fra scenen, men likevel er det mye lys og latter i forestillingen. Kanskje er det også nettopp det som gjør at alvoret slår en desto hardere når han forteller om psykosen, da han sto og hamret på døren på Stortinget midt på natten, fullt overbevist om at han var den utvalgte som måtte formidle viktige beskjeder til statsminister Jens Stoltenberg, om det ikke skulle skje en katastrofe. – Det var veldig alvorlig for meg og, den gangen, men ikke desto mindre tror jeg det er viktig at vi snakker om det, og snakker om det på en måte som gjør det mulig å forstå. Jeg sitter absolutt ikke på noen fasit, men hvis vi kan være mer åpne om temaet, kan det kanskje gjøre det lettere både å hjelpe og få hjelp?

Møter ungdommen

MAA var godt i gang med forestillinger på Nordic Black Theater før lock-down. Flere planlagte oppsetninger måtte derfor utgå, men i sommer har han vist fram showet til gode tilbakemeldinger i et par anledninger. Nå skal han på turné, og neste år skal han ta med showet til den kulturelle skolesekken, med besøk på de videregående skolene i Bærum, i første omgang. Det tror han kan bli interessant. – Jeg håper at det jeg sier kan treffe og hjelpe noen der, skjønt jeg er klar over at det samtidig kanskje kan bli litt sterkt for noen. Jeg håper vi kan få gode samtaler i etterkant av forestillingen, gjerne med helsesykepleier på skolen eller lignende. Et av hovedbudskapene hans på skolene vil være at man bør ha en lav terskel for å be om hjelp. Samtidig er han opptatt av at det i dag brukes mange begreper i feil sammenhenger, noe som kan gjøre det vanskelig å skille mellom sykt og normalt.

Kaffeprat om galskap

Formidling og åpen dialog er viktig for MAA. Det har han vist, ikke bare gjennom «En psykotisk håndbok», men også gjennom en videoserie han har laget sammen med psykologspesialist Ivar Elvik; Kaffeprat om galskap. – Der samtaler vi om mental helse og psykose, hva det er, og hva som skjer, på et nivå som forhåpentligvis vil være forståelig for folk flest. Nettopp det er veldig viktig for MAA. Her kan du se videoene, og finne datoer og steder for hans turne med En psykotisk håndbok.

 

 

Tilbake til topp