07.04.2017

Hjelpemidler på nett

tankens kraft

kognitiv terapi ved sosial angstlidelse

En av NFKTs ambisjoner er å være navet i fagfeltet «kognitiv terapi» i Norge. Med det følger at nettsiden vår skal være et ressurssted der både pasienter og behandlere har tilgang til verdifulle hjelpemidler. Her er en oppdatering på hvilke ressurser som ligger på sidene våre.

Terapeutiske hjelpemidler

Vi er snart i mål med å pusse opp siden vår med terapeutiske hjelpemidler. I den prosessen har Jone Solberg Vik, til daglig psykolog i Rask Psykisk Helsehjelp i Modum kommune og ved Kildehuset, Modum bad, vært en viktig brikke. – Jeg har vært med på å sortere og rydde opp i skjemaene, skrevet forklarende tekster til de forskjellige elementene, oversatt noen skjemaer, og selv vært med på å utvikle andre skjemaer. Tanken bak siden er å samle hjelpemidler så man kan finne alt på ett sted, understreker Vik, som også legger til at målgruppen først og fremst er behandlere, men at det også finnes skjemaer her som er aktuelle for pasienter under for eksempel veiledet selvhjelp.

Vik er ikke eneste bidragsyter til siden. Mange har bidratt med oversettelser og utvikling av skjemaer, og blant annet fortjener Ingvild Aabakken og Harald Holthe å nevnes i denne sammenheng.

Jone Solberg Vik

Jone Solberg Vik, foto: Unni Tobiassen Lie

Film om kognitiv terapi ved sosial angstlidelse

NFKT har laget en film om kognitiv terapi ved sosial angstlidelse. Filmen er finansiert med midler fra ExtraStiftelsen via Mental Helse, og er regissert av Fabel & Fakta.

Sosial angst er den vanligste av alle angstlidelser. Problemene fører til at livskvaliteten svekkes, og de kan vare livet ut dersom de ikke behandles. Personer med sosial angstlidelse frykter situasjoner hvor de risikerer å bli utsatt for andres kritiske blikk, og at noen da skal legge merke til at de er nervøse. Eksempler på vanskelige situasjoner er å ta ordet i en større forsamling, delta på et foreldremøte på skolen og å skrive i andres påsyn. De kan være redd for at andre skal se at de skjelver på hendene eller i stemmen, rødmer og svetter.

Vi vet heldigvis mye om hva som hjelper, og nå presenterer Norsk Forening for Kognitiv Terapi en ny film der personer som selv har opplevd denne angstlidelsen forteller om hva som har vært til hjelp for dem. I filmen møter vi to unge personer som i flere år har vært plaget med sosial angst. Med optimisme og iherdig pågangsmot, samt god hjelp av fagfolk, har de vunnet tilbake kontrollen over sitt eget liv. Gjennom disse personene får vi beskrevet en rekke nyttige tiltak.

Filmen ligger ute på nettsiden vår for fritt bruk. Den finnes også som DVD som du kan få tilsendt for kroner 50, som inkluderer porto.

 

Tilbake til topp