Inspirasjonskonferansen 2025: Når presset tynger

Foto: privat
Lene Paulsen Walderhaug inviterer til workshop om kognitiv atferdsterapi i perioden rundt fødsel på Inspirasjonskonferansen 2025
Å få barn er for de fleste en stor begivenhet, og en omveltning. Selv om mye går bra, er det også mange som opplever utfordringer med psykisk helse i denne livsfasen. På Inspirasjonskonferansen 2025, som arrangeres 16. og 17. oktober på Scandic Oslo Airport, setter psykologspesialist Lene Paulsen Walderhaug søkelyset på nettopp dette. – Mange gravide og nye mødre klarer seg helt fint, og i tilfeller der de strever mye, har vi ofte et team på plass. Jeg tror vi kan gjøre mer for dem som er i gråsonen – de som ikke nødvendigvis kvalifiserer for spesialisert hjelp, men som likevel har det vanskelig, sier Walderhaug.
En krevende rolle å tre inn i
Til daglig jobber Walderhaug ved Vestfold DPS, og er i tillegg tilknyttet Klinikk Partum, et nettverk av terapeuter med særlig kompetanse på kvinnehelse før og etter fødsel. – Det er en voldsom jobb man går inn i når man får barn. Hvis man allerede strever med angst, tvangstanker eller helseangst, så kan det å skulle ta ansvar for et nytt liv føles overveldende, sier hun. – Da kan det være godt å få hjelp til å finne fotfestet igjen. I workshopen vil Walderhaug løfte frem hvordan vi kan bruke prinsippene i kognitiv atferdsterapi til å møte disse utfordringene på en god måte, både som terapeuter og medmennesker.
Når alt blir forstørret
Perioden rundt fødsel er ofte preget av hormonsvingninger, lite søvn og stort ansvar, og for mange blir egne sårbarheter forsterket. – Vi har jo med oss vår egen mentale helse inn i denne fasen, og det blir nesten som å sette et forstørrelsesglass på det vi bærer med oss fra før, sier hun. Hun mener det ikke nødvendigvis handler om ekstreme hendelser. – Det er ofte de små tingene, summen av krav, forventninger og egne tanker om hva man burde klare, som gjør at det blir for mye. Vi lever i en kultur hvor vi skal gjøre alt riktig; spise riktig, tenke riktig, være perfekte foreldre. For mange er det nettopp det som blir fellen, og da tenker jeg at vi som er terapeuter og behandlere, enten det er i førstelinjen eller i spesialisthelsetjenesten, kan være litt motsatsen til det. Vi kan bruke de verktøyene vi har til å dra det ned på jorda igjen, få dem til å senke skuldrene.
Gode verktøy – og trygghet i å bruke dem
Walderhaug har jobbet med kognitiv atferdsterapi siden studietiden. I workshopen kognitiv atferdsterapi i perioden rundt fødsel ønsker hun å vise hvordan disse verktøyene også kan brukes i møte med pasienter i forbindelse med livsfasen rundt graviditet og fødsel, både for å forstå, og for å hjelpe. – Jeg har ikke noen fasit, men jeg håper workshopen kan bli et sted der vi kan tenke sammen og at vi kan åpne opp for at vi kan bidra selv om vi ikke er spesialister spesifikt på dette temaet. Jeg vil vise hvordan vi kan bruke det vi allerede kan, og oppfordre til å tørre å bruke det, sier hun. For det er noe hun ofte opplever, at de som møter kvinnene, eller mennene, i denne livsfasen, gjerne har lyst til å sende vedkommende videre om de ser at de strever. – Mange hjelpere blir usikre når pasienten blir gravid, ikke minst når de egentlig er i behandling for annen problematikk. Skal vi avslutte? Vente? Men kanskje kan vi hjelpe dem videre ved å gjøre akkurat det vi ellers gjør: bruke kartlegging, jobbe med tanke- og handlingsmønstre, og ha samtaler om det som er vanskelig.
Målgruppe: alle som møter denne fasen
Workshopen passer for både førstelinjetjeneste og spesialisthelsetjeneste, for alle som møter pasienter i livsfasen der graviditet, fødsel og småbarnstid er aktuelt. – Jeg ønsker å nå ut bredt, for dette er noe mange møter i sin praksis, enten de jobber på helsestasjon, i BUP eller voksenpsykiatri. Også pappaer er en viktig del av bildet. Hun legger til at samspillet mellom ulike nivåer i helsetjenesten er helt avgjørende. – Hvis vi ikke snakker sammen, eller ikke tør spørre om følelser og tanker rundt det å bli foreldre, er det lett at folk faller mellom stoler. Og det er det vi må unngå.
Et ønske om å inspirere
For Walderhaug handler det ikke bare om teori, men om å gi deltakerne trygghet i eget fag. – Jeg håper å inspirere til at man tør å gå inn i det. At man kjenner at «ja, dette kan jeg faktisk gjøre noe med». Det er fort gjort å tenke at noen andre sikkert kan dette bedre – og så går tiden, og pasienten får det verre.
Med workshopen på Inspirasjonskonferansen 2025 håper hun å bidra til at flere får hjelp tidligere, og på en måte som styrker foreldrerollen, heller enn å sykeliggjøre den. – Det handler ikke om å gjøre alt riktig. Det handler om å rydde unna hindringer slik at den omsorgen vi egentlig har i oss, får komme frem.
Les mer om programmet og meld deg på Inspirasjonskonferansen 2025 her.
Dato: 16.–17. oktober 2025
Sted: Scandic Oslo Airport