09.06.2021

Inspirasjonskonferansen: Rikke Kjelgaard

I tillegg til søvn vil ACT være et viktig tema på Inspirasjonskonferansen 2021, 28. og 29. oktober. Blant annet vil Rikke Kjelgaard fortelle deg at du ikke skal tro på alt du tenker.

Rikke Kjelgaard er en dansk psykolog, ACT-trainer, og foredragsholder, og omtaler seg selv som chief rock’n’roller i sitt eget selskap. Fra sin base i Malmø reiser hun i hele Skandinavia, og utenfor, som foredragsholder, og hun er kjent for å berøre sine tilhørere med sin engasjerte tilstedeværelse på scenen. Det er ikke tilfeldig.

Respektfull tilnærming

– Når jeg skal lære tilhørerne mine om følelser og tanker, så vil jeg ikke bare snakke om det. Jeg vil at de skal føle og kjenne på det, forklarer Kjelgaard, som selv ikke er fremmed for å både le og gråte på scenen. Selv har hun brukt ACT som metode i klinisk praksis i mange år, og nå jobber hun hovedsakelig med å trene opp andre til å gjøre det samme. – Jeg oppdaget metoden allerede da jeg studerte psykologi, og følte meg umiddelbart hjemme i den. Det er noe med at det er en veldig respektfull måte å tilnærme seg pasientene på. Det er plass for å være kjærlighetsfull ovenfor pasientene, og i tillegg til mine akademiske psykologikunnskaper får jeg også brukt mine kreative side og min kjærlighet for mennesker.

Det er ikke deg, det er strategiene dine

For i møte med pasientene er det en ting som er viktigere for Kjelgaard enn alt annet. – Jeg er opptatt av å påpeke at det ikke er noe feil på hver enkelt pasient som menneske, men at de kanskje heller bruker noen strategier som ikke er så anvendelig for dem. Jeg tenker at gjennom ACT så får de en måte å forholde seg til verden og livet på. En måte som gjør at de heller kan gire seg opp for livet enn ned for symptomene.

Livet på stand-by

I denne sammenheng mener Kjelgaard også at ordet acceptance, kan skape motstand hos pasientene, men det er gjerne fordi det er misforstått. – Det er jo ikke sånn at man skal akseptere at noen gjør deg vondt, eller at man blir utsatt for grusomme hendelser. Men når livet handler om at man skal unngå noe vondt, eller få det vekk, så får det vonde veldig mye oppmerksomhet. Da ønsker vi å hjelpe dem til å fokusere på hvordan de kan leve livet på en sånn måte at de kan ha et bra liv selv om det vonde fortsatt er der. For eksempel at man kan gå på den festen, selv om han vet at man får høy puls av det. At man kan spørre om den daten selv om man føler redsel for avvisning. Jeg synes det er veldig trist å se folk som lever livet sitt på stand by fordi de venter på en følelse som de ønsker at ikke skal komme. Eller fordi de venter på … noe … Mange tenker at “når jeg blir slank, så skal jeg…”, “når jeg blir motivert skal jeg …”, “når jeg føler meg smart, så skal jeg… “. Hvis man skal vente på alt dette, kommer man jo ingen vei.

Tanker på ville veier

Dette er også grunnlaget for at Kjelgaard har kalt foredraget hun skal ha på inspirasjonskonferansen for “Do not believe everything you think!” – Jeg ønsker å lære mennesker å se at hjernen produserer masse tanker og følelser, men at man ikke skal ta det for gitt at de er sanne. Eller at de bidrar positivt i alle situasjoner. Ta for eksempel tanken mange har om at de er, og skal være, en “flink pike”. I mange situasjoner kan det fungere bra å tenke på den måten, mens det i andre situasjonen vil være en dårlig strategi og føre til at vi lar oss overkjøre eller gå glipp av ting. En annen slik antagelse er velkjente “Big boys don’t cry”. Av og til er det en bra tanke, og det gagner oss å holde følelsene i sjakk, men slett ikke alltid. Hvis vi derimot godtar disse tankene uten å stille videre spørsmål ved dem, kan man sammenligne det med å bruke GPS-en uten å tenke. Hvis GPS-en sier at du skal kjøre rett fram, men du samtidig ser at det ligger en sjø rett fram, er det viktig å stille spørsmål ved antakelsen og ikke følge GPS-en blindt så du ender opp i vannet.

Inspirasjonskonferansen 2021

Disse, og mange andre tanker, som du i all hovedsak kan tro på, vil Kjelgaard gå inn i på sin sedvanlige engasjerte måte, fra scenen på inspirasjonskonferansen 2021, 28 oktober. I tillegg til foredraget Do not believe everything you think! skal hun holde en workshop samme dag som vil dekke de grunnleggende prinsippene i ACT. Sjekk ut programmet og meld deg på her. Workshopen har begrenset antall plasser, så ikke vent for lenge.

Tilbake til topp