23.02.2021

Kognitiv fredagslunsj – for NFKTs medlemmer

Jan Ivar Røssberg er gjest i denne månedens kognitive fredagslunsj.

I løpet av det siste året har vi alle blitt langt mere digitale, både på jobb og i fritiden. Samtidig føler mange på mangelen av sosiale fellesskap. Kognitiv fredagslunsj har intensjon om å bruke vår nye denne digitale kompetanse til å skape et større fellesskap for medlemmene våre.

Da undervisningsleder i NFKT kom opp med ideen om kognitiv fredagslunsj som et tiltak for inspirasjon og økt fellesskapsfølelse for medlemmene i NFKT, ringte hun Arne Repål og spurte om han ville være vert for disse månedlige arrangementene. Han sa ja.

Siste fredag i måneden

Kognitiv fredagslunsj avholdes den siste fredagen i måneden, hver måned, fra kl. 11.30-12.00. Den første gangen var i januar i år, og psykologspesialist Arne Repål er fornøyd med formatet. – NFKT er jo godt i gang med en digitalisering som startet allerede med omleggingen av nyhetsbrevet og tidsskriftet fra papir til digitale formater, og vi har lenge tenkt at det ligger flere muligheter i å utnytte dette. Et konsept som kognitiv fredagslunsj passer godt inn i den tankegangen.

Den gode samtalen

I kognitiv fredagslunsj ønsker Repål å hver gang presentere interessante personer som er relevante for det kognitive miljøet. I januar, som var den første gangen denne lunsjen ble avholdt, var det administrativ leder i NFKT, Lene Finnerud, som var samtalepartner. Hun fortalte om seg og om foreningen, og resten av administrasjonen stakk dessuten innom for å si hei. I februar er det Jan-Ivar Røssberg som skal innta stolen, eller skjermen som vi heller sier i disse tider. – Tanken er at dette skal være gode samtaler, heller enn et fagforedrag, påpeker Repål. – Vi ønsker å la folk bli kjent med personen bak. Vi kommer heller ikke nødvendigvis til å velge de mest profilerte og velkjente navnene i miljøet, for det er så mange andre som er spennende å bli bedre kjent med.

Kom med forslag

Repål har selv tanker om gjester han har lyst til å invitere på kognitiv fredagslunsj, og det ser ut til at temaet engasjerer flere. – Vi har fått inn gode forslag allerede, men tar gjerne imot flere, så send meg en e-post på arne@repal.no dersom du har forslag til noen jeg bør invitere til en lunsjprat.

Foreløpig er kognitiv fredagslunsj et arrangement som NFKT ser for seg å gjennomføre gjennom hele 2021, og så får man ta en vurdering videre. – Et format som dette gir jo mange muligheter, understreker Repål. – Vi håper at dette er noe vi kan utvikle videre, enten i dette, eller lignende formater, men det kommer selvfølgelig også an på hvordan det blir mottatt av medlemmene. Foreløpig streames lunsjen kun direkte, men en av tingene vi vurderer fremtiden er hvorvidt vi skal ta det opp, og gjøre det tilgjengelig for medlemmene i et arkiv.

Februargjesten

Neste kognitive fredagslunsj er allerede fredag 26.02 klokken 11.30. Gjest denne gangen er som nevnt Jan Ivar Røssberg, og Repål tror at dette blir en interessant samtale. – Røssberg er professor ved universitetet i Oslo og overlege i psykiatri ved Oslo Universitetssykehus, i tillegg til å være medlem av NFKT sitt forskningsutvalg. Som forsker har han vært særlig opptatt av psykosefeltet. Han har publisert en rekke forskningsartikler og bokkapitler om miljøterapi, familiearbeid ved psykoser, tidlig intervensjon ved psykoser og psykoseterapi. I tillegg anmelder han fagbøker når ånden kommer over ham.

Som vert og spørsmålsstiller, er det Repål som styrer samtalen, og han har gjort seg noen tanker om hva samtalen med Røssberg kan komme til å dreie seg om. – I en tid hvor skillet mellom fantasi og virkelighet synes vagere enn på lenge er det spennende å høre om visjoner noen ganger kan ha et nært slektskap til vrangforestillinger, sier han. – Er KAT så kunnskapsbasert som vi liker å tro? Og hva var det som ledet en tidligere vaksinemotstander og homeopat inn på den smale rasjonelle sti?

Tilbake til topp