02.02.2023

Livsstilsendring med kognitiv metode

Hege Leandersen viser frem noen av verktøyene til WeightWellness, som dagbok, kort med saboterende tanker og inspirasjon. Foto: Aina Skoland

Januar er høysesong for slankekurer og knallharde forsøk på å bli en bedre utgave av seg selv. Men hva om man kunne snu litt på det? Gå ned i vekt mens man lader livsbatteriet? Med kognitiv metode i bunn har Hege Leandersen, sammen med Ingvill Weider, startet WeightWellness.

Det er gjenkjennelig, er det ikke? Diett etter diett, selvdisiplin, sult, kaloritelling. Bare to måneder til, så er vi der vi skal være. Da skal vi ha et bedre liv. Kanskje. I hvert fall gi oss selv et klapp på skulderen og en ny bukse. Og unne oss et kakestykke. Du verden hva slags innsats vi legger ned, klemt innimellom jobb, familie og dårlig samvittighet for både det ene og det andre. Likevel sitter kiloene som støpt, eller de kommer tilbake det øyeblikket du glemmer hvor mange kalorier det er i en skive brunost. Hva hvis man kunne hatt et annet utgangspunkt, tenkte Hege Leandersen, spesialsykepleier med utdanning innen både psykisk helse og kognitiv terapi, og inntil nylig seksjonsleder på en poliklinikk i Bærum DPS.

Planlegging og evaluering

Sammen med medgründer Ingvill Weider og støtte fra Innovasjon Norge, har hun utviklet WeightWellness programmet, med kurs og fysiske verktøy som for eksempel dagbok, inspirasjonskort og vaneguide. – Vi starter kurset med en god bit selvransakelse. Hvorfor vil du gjøre en endring? Hvilke tankemønstre sitter du fast i? Hva trigger dine dårlige vaner? Hvordan saboterer du deg selv? Deretter fokuserer vi mye på planlegging og evaluering. Alle kan planlegge 24 timer frem i tid, påpeker Leandersen. – Da kan man planlegge små ting som gjør at dagen kan bli bedre, du får en fin dag og et steg i riktig retning. Om kvelden evaluerer man. Hva gikk bra, hva gikk ikke så bra? Hva var det som gjorde at jeg kastet meg over den kakeboksen som absolutt ikke sto på planen da jeg kom hjem fra jobb?

Bevissthet

For Leandersen har kognitiv metode vært helt essensiell i utviklingen av WeightWellness og kurset, Klart Du Kan. – Mange blir overrasket over dette fokuset på den mentale biten av en livsstilsendring. Det blir også en bevisstgjøringsprosess i høy grad. Vi jobber med indre motivasjon og å bli bevisste på at vi kan ta valg. Med det følger også å gå inn i hvorfor vi ikke alltid tar de valgene som leder oss dit vi vil, hvordan vi saboterer oss selv på vei mot målene våre gjennom tankene. Bare når man er seg bevisst disse tingene kan man gjøre noe effektivt med dem.

Egenomsorg

De fem pilarene i tankegangen til WeightWellness er mat, vann, søvn, egenomsorg og aktivitet. Ingen har sagt noe om kaloritelling. – Nei, vi ønsker å hjelpe folk til å fylle på livsbatteriene. Mange som kommer til oss har prøvd «alt». De har telt kalorier, de har gått på strenge dietter, kjørt på med et ambisiøst treningsregime. Alt dette prøver de å presse inn som et venstrehåndsarbeid ved siden av jobb, familie og hverdag. De ender opp med å ha en dårlig livskvalitet, og i all hovedsak falle av lasset og bli misfornøyd med seg selv. Det vi snakker om er å ta seg selv på alvor. Gi seg selv rom og tid til å ta små skritt i riktig retning, bli bevisst og lære om hva slags mentale mekanismer som er i sving sånn at man kan leve det livet og få den hverdagen man ønsker, over tid. Kanskje betyr det at man ikke går så fort ned i vekt som om man skulle fulgt en streng diett, men til gjengjeld får man bedre livskvalitet underveis og et mer varig resultat, forteller Leandersen. – Det vi driver med er rett og slett folkehelse, slår hun fast.

Det første WeightWellnesskurset gikk av stabelen for ganske nøyaktig ett år siden. I løpet av 2022 har intet mindre enn 230 kvinner fra hele landet, fra alle samfunnslag og med alle mulige personlig grunner for å endre livsstilen, vært på kurs med Leandersen og Weider. Nå er de i godt i gang med nytt år og med det høysesong. Med seg i bagasjen har de mange hyggelige tilbakemeldinger fra kvinner som endelig har lykkes med sin livsstilsendring gjennom bevissthet og egenomsorg.

Tilbake til topp