20.12.2022

RPH nettverkssamling, nå med veiledning

Foto: Marianne Eek

Den årlige nettverkssamlingen for RPH team fra hele landet, gikk av stabelen i overgangen november/desember. Denne gangen var den utvidet med første runde av veiledning med fysisk oppmøte gjennom RPH veiledningsordningen.

Den 30. november og 1. desember var rundt 200 RPH-behandlere fra hele landet samlet til den årlige nettverkssamlingen, denne gangen på Clarion Oslo Hotel, sentralt plassert rett ved Operaen i Oslo.

Boklansering og erfaringer

Arrangøren, NAPHA, bød deltakerne på et variert og ambisiøst program med påfyll fra både klinikk og forskning, i tillegg til gode muligheter for mingling og erfaringsutveksling. Ikke minst ble den nye håndboken for Rask psykisk helsehjelp lansert. Videre delte tre av landets RPH-team, fra Sarpsborg, Bergen og Oslo bydel St Hanshaugen, erfaringer med arbeidet de gjør i hverdagen. David Clark snakket om erfaringer fra IAPT i UK, Robert Smith fra Folkehelseinstituttet snakket om hva slags effekt RPH har på arbeidsrelaterte utfall og helsetjenestebruk. Etter lunsj fikk deltakerne dessuten en kraftfull oppvåkning av Rikke Kjelgaards innlegg om Acceptance and commitment therapy (ACT). Denne kvelden bød også på festmiddag og hyggelig sosialt samvær.

Frafall og høye prestasjoner

På dag to av samlingen hørte deltakerne om frafall fra Rask psykisk helsehjelp fra Elin Hanevik og Frida Røvik, og om skadelige samtaler med Jørgen Flor. Det var også en lengre seksjon om behandling av utmattelse og utbrenthet med kognitiv terapi, holdt av Lars Dehli, og Tom Henning Øvrebø fortalte om hva RPH kunne lære av den kognitive tilnærmingen brukt av et høyprestasjonsmiljø som Olympiatoppen.

Godt fornøyd arrangør

En av arrangørene fra NAPHA, Marit Mørch Jacobsen, var godt fornøyd med samlingen. – Ja, det har vært interessante dager med mye god informasjon, men ikke minst mange muligheter til å dele erfaringer og lære av hverandre.

Veiledning i grupper

Dagene samlet som vanlig mange entusiastiske behandlere som kunne dra hjem med mengder av ny inspirasjon og kunnskap i bagasjen. Nyheten med årets samling var imidlertid at den var utvidet med én dag i forkant, nærmere bestemt 29. november. Da var det duket for den første fysiske veiledningen av gruppene som det siste året har møttes fire ganger til digital veiledning. Én av de rundt 190 terapeutene som har vært med på veiledningsordningen for RPH, var Cato Strand fra bydel Ullern i Oslo. Han er kognitiv terapeut, barnepleier og en del av et RPH-team med 2,8 årsverk. – Å få veiledning på denne måten er veldig viktig. Jeg setter særlig pris på at det er så strukturert og klart, og at vi har en veileder som utfordrer oss på en vennlig måte. Det gjør at man blir flinkere til å holde fast på metoden, sier han. Han er, som alle, med i en veiledergruppe satt sammen på tvers av team og geografi. – Det tror jeg er veldig nyttig. De man jobber sammen med i hverdagen snakker man jo med til vanlig, så da har man godt av å bli utfordret av andre måter å tenke på, og lære av deres erfaringer. Etter å så langt ha gjennomført veiledningen digitalt, satte Strand stor pris på å møte veiledningsgruppen fysisk. – Ja, det blir jo noe annet, medgir han.

Nå er årets nettverkssamling over, men vi ser allerede frem til neste års samling og veiledning. Vel blåst, NAPHA.

Tilbake til topp