18.12.2017

Tanker om kreft

Montebellosenteret

En kreftpasient med fersk diagnose blir fort trukket inn i et intensivt behandlingsløp. Men underveis kommer tankene. De er mange, og de kan være skremmende og tunge. Derfor har Montebellosenteret utviklet et kurs for å hjelpe kreftpasienter og pårørende med uhensiktsmessige tanker.

Montebellosenteret ligger idyllisk til like oppunder fjellene på vei opp mot Sjusjøen. Hit kommer kreftpasienter og pårørende for kursing og felleskap. – Vi har en tretrinns kursmodell, forklarer Silje G. Højlund som er spesialsykepleier og prosjektleder i helseavdelingen på senteret. – Det første trinnet er diagnosespesifikt og ment for pasienter som nylig har fått diagnosen og deres pårørende. I andre trinn kan deltakerne velge temaer de vil fordype seg i, som for eksempel bruk av kreativitet som mestringsverktøy, ernæring og fysisk aktivitet, kurs i parrelasjoner og så videre. På tredje trinn jobber man med temaer som stressmestring, aktivitet og selvbehandling.

Det er på andre trinn Montebellosenteret nå har innført det nyutviklede kurset de kaller «Tankens kraft». – Det å få en kreftdiagnose oppleves dramatisk for mange, og selve ordet kreft settes gjerne i sammenheng med døden. Det setter i gang mange tanker når man får diagnosen, men ofte tar det litt tid før man får gjort noe med den mentale belastningen ved å ha fått kreft. Det går gjerne i ett med første runde med behandling, og etterpå blir mange stående litt rådville. De vet ikke helt hvor de skal begynne på veien ut mot «det virkelige livet» igjen, og noen kjenner kanskje på at de mangler gledesfølelsen selv om de har blitt friskmeldt. Og så er det alle bekymringene da, både hos pasientene selv og hos de pårørende, med tanke på tilbakefall. Mange opplever smerter eller sliter med vedvarende utmattelse, mens andre tenker mye på hvordan livet har vært og hva man har gjort og ikke gjort. Mange blir overrasket over de vanskelige tankene, og de tror ofte at de er alene om det.

Ut fra denne kunnskapen, samt at deltakerne selv ofte etterspurte konkrete verktøy for å jobbe med egne tanker, bestemte Montebellosenteret seg for å sette i gang et prøveprosjekt. – Vi la inn foredrag om ABC-modellen på noen kurs, forteller Højlund.

Og det var såpass vellykket at de ikke ville stoppe der. – Gjennom Eli Tønseth fra NFKT kom jeg i kontakt med Randi Strand på Sykehuset Innlandet Sanderud, og hun hjalp meg å utvikle «Tankens kraft»-kurset.

I november kjørte de første runde av det ukelange kurset, med 21 deltakere. – Deltakerne var her fra fredag til fredag. De første par dagene brukte vi til å bygge opp tryggheten hos dem, og så begynte vi å jobbe med selve kurset på søndag. Vi startet hver dag med å gå en tur for å få litt frisk luft og kroppen i gang. Deretter hadde vi foredrag og en gruppeoppgave der vi jobbet med for eksempel ABC-modellen. Etter lunsj fikk deltakerne individuelle oppgaver og oppfølging, før vi avsluttet med en oppsummering og avspenning i plenum.

Den første kursrunden ble avsluttet til gode tilbakemeldinger, og det er ingen tvil om at det blir gjentakelse. – Kurset settes opp igjen i 2018, og basert på interessen vurderer vi flere runder i 2019, avslutter en fornøyd Silje G. Højlund.

Tilbake til topp