Denne utdanningen er for deg som er helsesykepleier og jobber minimum 40% i skolehelsetjenesten (grunnskole og videregående skole). Utdanningen gir en innføring i hvordan du kan anvende kunnskaper og metoder fra kognitiv atferdsterapi i helsefremmende og oppfølgende arbeid for barn og ungdom med psykiske plager.
Utdanningen tar utgangspunkt i ulike problemstillinger som du som helsesykepleier møter i ditt daglige arbeid. Sentrale temaer er engstelige barn, triste barn, selvfølelse, spiseforstyrrelse, skolevegring og sosial angst.
Gjennom studiet får du kjennskap til det teoretiske og forskningsmessige grunnlaget i kognitiv atferdsterapi. Du tilegner deg samtaleverktøy og praktiske hjelpetiltak for de hyppigst forekommende problemene som helsesykepleiere møter. Tiltakene tilpasses barnets alder og utviklingsmessige funksjonsnivå, og det legges vekt på samarbeid med foreldre og andre aktører rundt barnet.
Kognitiv terapi, som også kalles kognitiv atferdsterapi, anvendes både i det psykiske og somatiske helsetilbudet, og på andre områder som for eksempel arbeidspsykologi, stressmestring og idrettspsykologi. Prinsippene anvendes i hele behandlingskjeden – som forebygging, i skole- og allmennhelsetjenester og i poliklinisk oppfølging.
Eksamen
Individuell tre -3- timers digital skriftlig eksamen. Personer med norsk som andrespråk og personer med lese- og skrivevansker kan søke om en -1- time utvidet eksamenstid. Dersom kandidaten har gyldig fravær (legeerklæring kreves), eller har strøket på eksamen, får man mulighet til å gå opp til ny eksamen en gang til. Eksamen blir arrangert påfølgende semester.
Godkjenning
Sykepleierforbundet: godkjent som meritterende med totalt 30 timer. Dette kan brukes i henhold til kurstimekravet i NSFs godkjenningsordning klinisk spesialist i sykepleie/spesialsykepleie.
Studieplan
Se studieplanen her (med forbehold om endringer)