Fortsatt mulig å søke veilederutdanningen
Hans Nordahl er klar for å starte et nytt kull med veilederutdanning i kognitiv terapi i november. Foto: Aina Skoland
I november er det planlagt oppstart på en ny runde med veilederutdanning, men NFKT ønsker seg fortsatt flere søkere.
Det er underlige tider vi lever i. Mange er usikre på fremtiden, både den nære, og den som ligger litt lengre frem. Verden har stått stille i lang tid, og ansatte på helseforetakene har opplevd spesielt strenge restriksjoner når det gjelder reiser og arrangementer. En ting er Hans Nordahl likevel sikker på: Det vil alltid være behov for gode veiledere.
Hva er en god veileder?
– Å være en veileder i kognitiv terapi handler ikke om å være verken smart eller morsom. Det handler om å være nyttig og ivaretagende, slår Nordahl fast, og utdyper videre. – En veileder sitter ikke med noen form for fasit, og det er heller ikke noe mål at man skal måtte kunne absolutt alt om kognitiv terapi før man tar på seg veilederoppdrag. Veilederen skal bidra til at andre kandidater blir motivert til å lære mer, og føler inspirasjon til å jobbe med terapi. For at det skal skje må man evne å skape en likeverdig opplevelse av relasjonen, og legge til rette for samtale, fordypning og læring. Det skal føles bra og inspirerende å være med en god veileder, understreker han. Så noen stand-up komiker trenger man altså ikke være, men fleksibilitet er derimot et viktig nøkkelord i denne sammenheng. – En god veileder evner å tilpasse veiledningen til kandidatens erfaring, kunnskap og pasientportefølje. En god veileder bidrar også til at kandidaten blir inspirert til å lære mer og søke enda mer kunnskap, for derigjennom å stadig utvikle seg som terapeut. Etter hvert blir man klokere og mer erfaren, men man vil alltid kunne ha nytte av veiledning, og det å dele ens selvrefleksjon og erfaringer med noen.
Ny runde utdanning
For å bli en godkjent veileder må man ta veilederutdanning. I november starter en ny runde med utdanning av veiledere i kognitiv terapi, og for første gang opplever vi at det er flere ledige plasser noen måneder før oppstart. Nordahl oppfordrer kandidater med utdanning i kognitiv terapi fra NFKT til å søke veilederutdanningen. – Jeg tenker at den lavere tilsøkningen har med korona og ommobilisering i jobben å gjøre. Fokuset i helsevesenet har vært på helt andre ting enn kurs og utdannelse i disse dager. Det er naturlig at disse omstendighetene påvirker folk, men samtidig er det viktig å rette blikket framover, påpeker han.
God investering
For arbeidsgivere som sender sine ansatte på utdanning i kognitiv terapi, er ikke Nordahl i tvil om at det er en god investering å også sørge for at enkelte ansatte har veilederkompetansen på plass. – Det har vist seg at uten veiledere vil nyutdannede kandidater etter hvert drifte ut av kurs. Man begynner å vanne ut modellen og blande den sammen med andre, kanskje mer pragmatiske metoder man allerede bruker. Veiledning, som metode, bidrar til at kandidaten holder seg nærmere den optimale bruken av modeller og teori, og så omsetter dette til praksis. Det er snakk om å få det inn i fingerspissene, både i holdning og i praksis. For kandidatene selv er utdanningen et godt supplement til den kognitive kompetansen de allerede har. Fullført veilederutdanning gir dessuten muligheter til å være veileder i kognitiv terapi for kandidater under utdanning i kognitiv terapi også utenfor egen arbeidsplass, men Nordahl understreker at her ligger det ingen forpliktelser. – En annen ting som er positivt for de som er utdannede veiledere i kognitiv terapi, er den årlige veilederkonferansen til NFKT, der veilederne får påfyll av ny kunnskap, og en mulighet til å utveksle erfaringer og videreutvikle seg både innen faget og som veileder.
Oppstarten av årets veilederutdanning var opprinnelig satt i september, men på grunn av koronakrisen har den blitt noe utsatt. Den første av syv samlinger som strekker seg over 4 semestre, er nå planlagt til å gå av stabelen 19.–20. november 2020. Søknadsfrist er 1. juli 2020. For mer informasjon om utdanningen, samt mulighet til å søke om opptak, kan du gå hit.
Tekst: Aina Skoland