Denne videreutdanningen gir en innføring i de grunnleggende prinsippene i kognitiv terapi, og i hvordan du konkret skal anvende dem i din praksis. Du får trening i å utøve behandlingen i tråd med forskningsbaserte modeller for depresjon og ulike angstlidelser, tilpasset pasientens behov.
Videreutdanningen er todelt. Kognitiv terapi, trinn 1 har hovedinnhold på behandling av angstlidelser og depresjon. Kognitiv terapi, trinn 2 bygger på videreutdanningen kognitiv terapi trinn 1. Trinn 2 inkluderer behandling av blant annet insomni, langvarige smerter og vedvarende utmattelse samt posttraumatisk stresslidelse/plagsomme minner og rusmiddelproblemer. Videreutdanningene er tilrettelagt med behandlingsperspektiv for både barn, ungdom og voksne.
Prinsippene i kognitiv terapi, som også kalles kognitiv atferdsterapi, anvendes i hele behandlingskjeden – allmennhelsetjenestene, ambulante tjenester, poliklinisk oppfølging og døgnbehandling. Dessuten benytter mange selvhjelpsgrupper prinsipper og selvhjelpsmateriell fra kognitiv terapi i sin virksomhet. Slik tjener tilnærmingen til å binde tiltak sammen, og etablere et felles språk for forståelse og endring.
Det blir gitt opplæring i godt dokumenterte behandlingsmetoder, som fremheves i nasjonale behandlingsveiledere. Kognitiv terapi er den psykoterapeutiske tilnærmingen det er gjort mest systematisk forskning på. Det er tillitsskapende å vite, at behandlingstilbudet du presenterer for pasienten, har vært gjenstand for en bred og grundig evaluering.
Kognitiv terapi er også den mest utbredde og best evaluerte psykologiske behandlingstilnærmingen ved somatisk sykdom. Elementer er informasjon om sykdom og mestring av sykdom, tiltak for å styrke etterlevelse av medisinsk behandling og hjelp til forebygging av depresjon og angst. Kognitiv terapi er et supplement i behandling av kreftsykdom, multippel sklerose, diabetes og revmatiske lidelser. Kognitiv terapi er en behandlingstilnærming ved kroniske smerter, vedvarende utmattelse og søvnproblemer.
Modellene du får opplæring i etterprøves og utvikles kontinuerlig gjennom vitenskapelige studier. Betydningen av en god terapeutisk allianse er sentralt. Det gis en innføring i hvordan du kan tilpasse relasjonen til pasientens forutsetninger og kulturelle bakgrunn, og trening i håndtering av samarbeidsproblemer. Deltakere vil både få trening i grunnleggende ferdigheter i kognitiv terapi og i utøvelse av spesifikke behandlingsmodeller for ulike lidelser, som psykoselidelser, depresjon, angstlidelser, personlighetsforstyrrelser og ettervirkninger etter traumer.
Studier av effekten av utdanning i kognitiv adferdsterapi dokumenterer at den bidrar til bedre resultater for pasientene. I videreutdanningen nyttes ulike kombinasjoner av pedagogiske former, som forelesninger, modell-læring og ferdighetstrening, erfaringsutveksling og mulighet for refleksjon over egen klinisk praksis.
Kognitiv terapi, trinn 1
Innhold:
Samling 1: Innføring i grunnleggende kognitiv terapi.
Samling 2: Kognitiv terapi ved depresjon m/ferdighetstrening.
Samling 3: Kognitiv terapi ved panikklidelse, agorafobi og spesifikke fobier m/ferdighetstrening.
Samling 4: Kognitiv terapi ved sosial angstlidelse m/ferdighetstrening.
Samling 5: Repetisjon og sammenfatning.
Totalt 104 timer undervisning.
Kognitiv terapi, trinn 2
Innhold:
Samling 1: Kognitiv terapi ved lav selvfølelse m/ferdighetstrening.
Samling 2: Kognitiv terapi ved insomni.
Samling 3: Kognitiv terapi ved langvarige smerter og vedvarende utmattelse ved somatisk sykdom.
Samling 4: Kognitiv terapi ved PTSD/plagsomme minner m/ferdighetstrening.
Samling 5: Kognitiv terapi ved skadelig bruk av rusmidler m/ferdighetstrening.
Samling 6: Kognitiv Terapi ved personlighetsforankrede problemer m/ferdighetstrening.
Totalt 128 timer undervisning og 50 timer veiledning.
Eksamen
Individuell tre -3- timers digital skriftlig eksamen. Personer med norsk som andrespråk og personer med lese- og skrivevansker kan søke om en -1- time utvidet eksamenstid. Dersom kandidaten har gyldig fravær (legeerklæring kreves), eller har strøket på eksamen, får man mulighet til å gå opp til ny eksamen. Eksamen blir arrangert påfølgende semester.
Individuell tre -3- timers digital skriftlig eksamen. Personer med norsk som andrespråk og personer med lese- og skrivevansker kan søke om en -1- time utvidet eksamenstid. Dersom kandidaten har gyldig fravær (legeerklæring kreves), eller har strøket på eksamen, får man mulighet til å gå opp til ny eksamen en gang til. Eksamen blir arrangert påfølgende semester.
Godkjenning
Godkjent diplom fra NFKT forutsetter minst 90 % deltakelse på undervisningsdagene og 100 % deltakelse på ferdighetstreningen samt bestått eksamen. Fraværslister vil bli ført. Fullført Trinn 1 med bestått avsluttende eksamen i regi av NFKT gir adgang til å søke videregående seminar, Trinn 2. Alle arbeidskrav må være gjennomført og godkjent.
Godkjent diplom fra NFKT forutsetter minst 90% deltakelse på undervisningsdagene og 100% deltakelse på veiledning og ferdighetstrening samt bestått avsluttende eksamen. Fraværslister vil bli ført. Alle arbeidskrav må være gjennomført og godkjent. Norsk Sykepleierforbund godkjenner våre utdanninger som tellende inn i en godkjenning som klinisk spesialist. Fellesorganisasjonen godkjenner kognitiv terapi som fordypningsområde som kan godkjennes inn for å bli godkjent klinisk barnevernspedagog/sosionom/vernepleier. Dette forutsetter følgende: at kandidatene har 2 års relevant arbeidserfaring etter bachelor før de starter på videreutdanning. Videreutdanningsnivået er tilsvarende 60 studiepoeng tatt på deltid over 2 år samtidig som kandidatene er i minst 50% stilling og mottar minst 80 timer veiledning parallelt med studiet (ikke egenveiledning eller terapi). For kandidater som gjennomfører et slikt studie uten studiepoeng eller eksamen, gis det mulighet til å få levere og vurdert en egen fordypningsoppgave på inntil 40 sider, som erstatning for eksamen/studiepoeng. Dvs at FO godkjenner videreutdanningen i kognitiv terapi, kandidatene må gjennomføre både trinn 1 og trinn 2 i tillegg til å fylle resten av kravene til arbeid, veiledning og fordypningsoppgave. Fagforbundet: Videreutdanningene godkjennes som tellende i program for klinisk fagstige for vernepleiere, sosionomer, barnevernspedagoger, ergoterapeuter samt øvrige helsefaglige personellgrupper med : Trinn 1: 104 timer, Trinn 2: 128 timer + 50 timer veiledning.